För er som lyssnat på mig någonting vet att min fascination kring kommunikation och sociala medier grundar sig i intresse för människor, beteende och psykologi. Oavsett hur mycket ny teknik som kommer så är vi fortfarande människor med mänskliga behov. Vår hjärna anpassar sig mycket långsammare än teknikutvecklingen. Vilket jag också tycker är viktigt att ha med sig när man tänker på modern kommunikation och dialog i sociala medier.
Jag fastnade därför för boken ”I stormens öga” av Mia-Marie Hammelin. Mia-Marie är etnolog och medieforskare och väldigt intresserad av psykologi. Hennes bok handlar om medieskandaler och utgår från människorna med erfarenheterna av mediedrev, löpsedlar och hetska journalister. De berättar hur de legat hopkrupna på golvet i flyktbilar, klätt ut sig för att inte bli igenkända och isolerat sig i sina hem. Ensamhet, depression och utsatthet som följd.
En bok om mediernas makt och journalisternas syn på sin yrkesroll i mediedreven. Om den lilla människan mitt i mediekrisens. En bok som jag tycker var lärorik ur många infallsvinklar. Inte minst hur medierna kritiserar kvinnor och män olika, där kvinnans roll som mamma kan komma upp trots att det inte ens har med krisen att göra. Hetsjakten på enskilda personer för att ha en ansvarig. Till lika förståelsen för dramaturgin som utspelar sig i en mediestorm.
För er som inte orkar att läsa, kan ni ta den korta vägen och lyssna på intervjun med Mia-Marie Hammelin i podden ”Allt du velat veta”.