Även om många marknadsförare pratat om att betydelse av likes minskar så är det få företag som verkligen lyssnat. Vi ser fortfarande företag värdera influencers utifrån följare och inte engagemang. Och när företag mäter sina poster är fortfarande likes i centrum när det gäller hur framgångsrika deras inlägg är.
Men nu är det här med likes mer relevant än någonsin. Om det förr varit likes kopplat till en sida eller konto så är det nu även aktuellt gällande likes kopplat till en post. Kommentarer och delningar är nyckeln, i alla fall om du vill flirta med algoritmen och få räckvidd.

Låt mig förtydliga detta lite. 
Likes är ju ändå en måttstock på folk som följer ett företag i sociala medier (sen om de kan se innehållet är inte alls säkert.) Likes på en post är ju också ett tecken på att följaren gjort en reaktion och sett posten i flödet. Vilket inte är fy skam. Men värdet av en like är betydligt lägre idag än för ett par år sedan.

I och med att Facebook kring årsskiftet (officiellt) skruvat till sin algoritm blir värdet av en like ännu mindre. Speciellt för företag. Anledningen är att skapa bättre innehåll för alla användare. Facebooks mål med förändringen är gå från passivt scrollande som idag till ett forum med mer aktiva och engagerade användare.

Facebooks nya algoritm innebär i korta drag:

  • Facebook kommer att satsa mer på meningsfulla interaktioner. Det innebär alltså ett större fokus på kommentarer, delning och klicks.
  • Längden av kommentaren kommer bli en faktor för algoritmen att läsa av om det är viktigt eller inte.
  • Tidigare har video premierats men nu blir det mindre fokus på video om inte den medför meningsfulla interaktioner.
  • Algoritmen kommer att försöka minska fake news och clickbates.
  • Facebook vill få användarna att bli aktiva istället för passivt scrolla

Vad ska man tänka på som företag nu då? 

  • hur får jag mina följare att diskutera och engagera sig?
  • hur gör jag något som är intressant till att bli engagerande?
  • hur skapar du värde för din målgrupp? Vad är värde för din målgrupp?
  • Hur lägger jag till en trigger i mitt innehåll? Val av bild blir t.ex. ännu viktigare.