Bild lånad från igReviews.org

Om man ur ett företagsperspektiv kollar på att köpa likes och följare så är det ofta meningslöst på flera sätt. Köpta likes och följare ger dig inte någon konvertering eller en trofast målgrupp som du vill nå. I det långa loppet lägger du alltså ner tid på skapa innehåll helt i onödan. Jerry Silwer uttryckte sig också väldigt bra i en intervju – kan du inte underhålla 50 personer på din sida kan du knappast underhålla 500 eller 50 000. Med andra ord, bra content kommer ge följare. Det är samma sak när du sponsrar och annonserar innehåll i sociala medier. Är inte innehållet tillräckligt bra är det ingen idé att du betalar för att få räckvidd på det.

Men, jag har börjat se en tendens hos nya konton som dyker upp. Innehållet kan vara hur bra som helst men det är segt att få nya följare. Ibland handlar det om att fortsätta och inte ge upp, men jag tror också en annan del spelar in.

Psykologiskt så vill vi människor gärna gilla sådant som andra gillar. Det skapar en känsla av tillhörighet. Gillar dessutom många andra ett konto så blir känslan av att missa något större. Med andra ord, kan många följare på ett instagramkonto få mig att klicka på följ precis som att ett lågt följarantal kan få mig att inte göra det.

Här kan jag helt plötsligt se en nytta med att köpa en grundläggande följarbas. Kanske mest för dem som nyligen startat ett konto. En lagom liten mängd som kan ses som ett startpaket – ett sätt att få fler att överväga att klicka på följ i ett tidigt skede helt enkelt. En kickstart – ingen långsiktig genväg.