För ett par år sedan så hade flertalet privatpersoner en papperstidning som man konsumerade på morgonen. Papperstidning eller digitala medier spelar kanske inte så stor roll, det jag är ute efter är att man får en bredd av nyheter och nyanserad bild av verkligheten.

Idag när Facebook och sociala medier är vår största nyhetskälla blir vår världsbild och synen på samhället väldigt snäv. Det absolut kanske största problemet är att den ser olika ut för alla eftersom vårt privata Facebook-flöde ser olika ut. Algoritmerna ser vad du gör, vad du googlar, vilka du följer, vad du delar och vad du gillar. Därefter så skräddarsys ditt flöde. Ofta en ganska onyanserad och individanpassad bild av samhället då den enbart utgår från frågor som du redan engagerar dig i. Det här är ett problem.

När algoritmerna styr vårt nyhetsflöde får allmänbildningen sig en törn. Vi har djup kunskap inom utvalda områden men det finns många blindpunkter som vi aldrig ser. För de når oss inte. Vi människor gillar människor som är som oss. Det är naturligt. Därför blir vårt nyhetsflöde ännu mer koncentrerat kring frågor som vi redan har på agendan.

Sociala medier är fantastiskt som demokratiskt verktyg. Men när vi bara publicerar våra privata åsikter eller ogranskade påståenden om saker vi enbart läser rubriker på bildas sanningar som är fel.

Jag skulle vilja säga att det är ännu viktigare att vara journalist idag. Och ännu svårare. Vi behöver jorunalister som visar verkligheten seriöst och riktigt, inte enbart på snabbast tid. Det ligger också större ansvar på enskilda individer att inte enbart förlita sig på sociala medier som nyhetskälla även om vi följer dagstidningars Facebook-sidor och andra nyhetspersonligheter.