I början av veckan satt jag i ett möte och pratade om trenden som kommer komma är barnapplikationer till iPhone och iPad. Uttalandet stödjer jag bland annat i statistik från Unga svenskar och internet 2009 (pdf) som visar att hälften av alla fyraåringar använder internet. Sedan slutet av 90-talet har nybörjaråldern sjunkit med ungefär ett år för varje år som gått. 1997 hade hälften av 15-åringarna börjat använda Internet, tre år senare använde hälften av 13-åringarna nätet. År 2004 var nybörjaråldern nere i 9 år och i den senaste undersökningen är nu nybörjaråldern nere i 4 år. Det betyder att hälften av fyraåringarna använder Internet.

Undersökningar av barns levnadsförhållande från SCB, visar  på ungefär samma sak – att hälften av barnen mellan 10 och 18 år mejlar, chattar eller surfar minst en timme varje dag. Siffrorna är i och för sig från 2009, men mindre undersökningar under 2010 visar att trenden fortsätter att växa.

 

 

Många barn spelar på vuxnas telefoner, men då är det spel anpassade för vuxna. Jag är övertygad att vi inom en snar framtid kommer se barnspel samt utbildning- och kursmaterial som appar, och även stor del av undervisningen i skolankommer ske den här vägen.

Så idag ser jag den här artikeln i Dagens Media, Bonnier lanserar barnappar. Apparna släpps under varumärket Toca Boca, utvecklat av Brickmark som ligger under Bonnier Digital. Det är två appar som ska uppmuntra barn upp till skolåldern att leka med sin iPhone eller iPad. Toca Tea Party förvandlar ipad-en till ett bord att duka och samlas kring. Helicopter Taxi utnyttjar Iphones kamera för att leka genom att plocka upp och lägga ner saker.

Jag tror att vi snart ser fler företag som går samma väg. Det ser jag fram emot!