Intresset för Linkedin har länge varit begränsat, trots att man startade redan 2003, ett år före Facebook, har man alltid varit i skuggan. Men det senaste året har Linkedin haft en medlemsökning med drygt 85 procent i Sverige. I mars förra året hade Linkedin 470 000 kontoanvändare i Sverige, förra veckan nådde man över 1 miljon 600 000! Totalt har Linkedin över 100 miljoner användare och säger själva att de får in en miljon nya användare per vecka.
I USA har Linkedin länge varit ett hett yrkesnätverk och siffror från 2009 visar att 80 procent av alla rekryteringar i USA sker via sociala medier, och då i huvudsak Linkedin. I Sverige har Linkedin utvecklats till en av rekryteringsbyråernas viktigaste kanaler. Aktiviteten på Linkedin har nästan fördubblats sedan i januari 2011, större och fler nätverkskontakter i kombination med fler diskussionstrådar, grupper och företagssidor gör att forumet attraherar allt fler.
Lånad från Linkedin blog
Större på grund av Branch Out?
DN skrev i söndags en artikel ”Facebook för vuxna” som berör just det här. I artikeln hävdar man att tillströmningen till Linkedin exploderade i och med finanskrisen. Jag vill tro att det ligger mer saker bakom.
Till exempel tror jag att Linkedin har fått mycket gratis av Facebooks lansering av ”Branch Out”. Information om ett professionellt nätverk spreds, men Linkedin är fortfarande starkare och mer etablerat. Det har även visat sig att de flesta vill skilja det åt- Facebook förblir ett privat forum medan Linkedin blir ett yrkesnätverk för att vårda och utveckla sina affärskontakter. Tyvärr har jag ingen statistik över Branch Out så jag kan inte verifiera mitt påstående.
Facebook vs Linkedin
Om man jämför Linkedin och Facebook ser man att 25-34 år (55%) är den största gruppen på Linkedin. På Facebook är det tvärtom, den största åldersgruppen är 18-21 år där nästan 96% av alla tjejer har Facebook. På Linkedin är 18-25 år nästa största målgruppen med 20 procent. För mig har det här en ganska naturlig förklaring, Linkedin är ett karriärnätverk och många ungdomar under 25 år studerar fortfarande utan fundering på att sondera arbetsmarknaden. I ålderskategorin 45+ är användandet både Facebook och Linkedin begränsat, men det tyder mer på brister i den digitala medvetenheten och vanan än något annat. Den yngre generationen har mycket lättare att anamma nya digitala forum och är snabba att följa trender.
Lånad från Linkedin blog
Yrkesroller på Linkedin
I Sverige jobbar 117 000 Linkedin-användare inom IT, 48 000 inom sälj, 19 000 inom detaljhandel, 20 000 inom PR och (enbart) 11 000 med HR. För konsulter är Linkedin viktigt för omvärldsbevakning och för kundbearbetning, men framförallt för att etablera sitt ege t varumärke.
Linkedin har fortfarande har en ganska lång väg att gå, typsnittet och upplägget är fortfarande ganska rörigt, men potentialen är stor och man ligger helt rätt i tiden. Som kundbearbetnings-verktyg har Linkedin mycket att erbjuda, här kan man visa kompetens och referenser (omdömen) direkt och närma sig personer på ett yrkesmässigt sätt istället för ett vänskapligt. Att utnyttja sitt nätverk för att stärka sitt personliga varumärke syns redan på Facebook, men det blir ännu mer värdefullt på Linkedin. Personligen tror jag att nischade forum är det som vi mer och mer kommer att ansluta oss till.
Linkedin Today
Linkedin Today är Linkedins nya satsning att samla de mest omdiskuterade ämnena på Linkedin och Twitter. Men om man ska starta dagen med att titta igenom Linkedin Today tror jag att man behöver skräddarsy en plattform med integration från fler kanaler och forum.