Att utnyttja kollektiv köpkraft digitalt är ett nytt och spännande sätt att shoppa. Men formen i sig, att flera personer går samman för att förhandla ner priset, är inget nytt. I USA är det här betydligt vanligare än i Sverige, man samlas ofta flera personer för att tillsammans förhandla fram bra priser på dyrare produkter. Konceptet ämnar sig perfekt för nätet, vilket flera företag upptäckt.

GrouponLet´s DealGruppi och Enjoy Living är bara några av alla de företag som erbjuder tjänster som är inriktade på kollektiv shopping. Företagen har inte funnits i Sverige längre än något år, och det är först nu på den senaste tiden som man ser den största utvecklingen.

Som företag är kollektiv shopping i digitala kanaler ingen aktivitet man ska räkna med att tjänar pengar på, delas-företagen är duktiga på att ta betalt, men man får i gengäld bra marknadsföring, exakt antal som köpt dealen och framför allt, nya människor som upptäcker ens verksamhet och som kan starta buzzet! Utan sociala medier hade framgången inte varit en så stor, en bra deal sprider sig snabbt när användarna tipsar sina kompisar på Facebook, Twitter och andra nätverk.

Efter att jag har följt deals-företagen i Göteborg ett tag inser jag att skillnaden på dealsen inte skiljer sig så mycket åt. Frågan är hur många fler företag med den här inriktningen som marknaden klarar av?