Idag startar genomförandet av Sveriges största Facebook-studie som genomförs av doktorander på Göteborg Universitet, psykologienheten.

Facebook är ett socialt fenomen som etablerats globalt och fått stor betydelse inom olika områden. Förr i tiden satt man med sin kaffe och morgontidning för att ta del av världens händelser. Idag slår många istället på datorn för att ta del av vad som hänt inom den privata kretsen. Trots detta stora engagemang i Facebook vet vi ännu inte särskilt mycket om hur Facebook-användandet påverkar oss. Genom er medverkan och svar i enkätundersökningen är vår vision att komma närmare en förståelse av konsekvenserna.

Jag är mycket intresserad av att resultatet, så bidra du också. Du deltar i undersökningen här.

Facebook-addicted
Undersökningen innehöll många bra frågor och gav en hel del nyttiga insikter och bra påminnelser. Det är sällan man funderar över sitt eget Facebook-användande på det här sättet.

  • Jag är Facebook-addicted (riktigt dåligt(?) mycket)
  • Jag lägger extrem mycket tid i forumet.
  • Jag läser nyhetsflödet flera gånger om dagen men gör bara statusuppdateringar 3-4 ggr/vecka.
  • Mina statusuppdateringar, bilder och länkar är genomtänkta med syfte att sprida information, roa andra och för att få uppmärksamhet.
  • Jag använder Facebook för omvärldsbevakning, upprätthålla mitt kontaktnät och för att låta andra veta att jag bryr mig om dem. Ibland även som tidsfördriv.
  • Jag är extremt nyfiken och kollar gärna in på andras profiler men de Facebook-vänner som jag träffar en gång i veckan (utanför jobb och familj) går att räkna på en hand.