Jag skrev i vintras en artikel med namnet ”Facebook-döden – är den på gång?”. En ganska radikal vinkel när vi hela tiden får ny statistik om motsatsen – hur stort Facebook är. Men faktum är att under 2010 har flera stora communityn och föregångare till Facebook släckts ned, Playahead, Skunk och den riktigt stora stjärnan Lunarstorm, var alla pionjärer bland svenska webb-communityn. När internet lanserades var det många som trodde att det var en fluga, och hade någon sagt för fem år sedan att Lunarstorm skulle släckas ned hade ingen trott att det var möjligt. Men är det troligt att Facebook med mer än 500 miljoner aktiva medlemmar och 700 biljoner minuter i medlemstid per månad någonsin kommer att dö?

Facebook stillar vår nyfikenhet
Möjligheten att tjuvkika på vänner från skolan, grannarnas semesterbilder eller kollegans fru helt ohämmat har definitivt bidragit till Facebooks framgång. Få forum har skapat så många nya begrepp och samtalsämnen som Facebook. I olika sammanhang, varje dag, kan man se och höra hur personer refererar till saker de har läst eller sett på Facebook.

Även om Facebook har gett ökade sekretessmöjligheter och minskat möjligheten att tjuvkika på ”icke vänner” så verkar det som att man ändå spenderar mer och mer tid på att hålla koll på sina vänner och allt mindre tid att dela med sig av sig själv. Vilket på sitt sätt känns ganska motsägelsefullt. Upplevelsen av den minskade aktiviteten kan också härledas till att vi delar in våra vänner i listor. Effekten av listor gör att vi tänker igenom vår aktivitet eller statusuppdatering mer noggrant. Vi är medvetna om att våra bilder och uttalande kan ha effekt på vår framtid, till exempel karriär och relationer.

Facebook och den yngre generationen
Bland ungdomar är det idag att man håller kontakten via MSN, Facebook eller andra communityn än att använda e-post. Sociala webbtjänster ersätter en stor del av e-posten, de går helt enkelt ofta snabbare att använda när man vill nå sina kontakter. Generellt ser man en stor skillnad på hur unga som växer upp med Facebook interagerar i sociala forum. Behovet av personlig integritet är inte alls lika stort. Statistik från 2008 visar en tydlig trend.

Facebook förändras
Mycket har förändrats på Facebook sedan jag började vara aktiv där 2006. Kombinationen av den tekniska utvecklingen och ökad medvetenhet i sociala medier har fört med sig vissa ändrade beteenden. Till exempel:

  • Medlemmarnas aktiviteter är mer genomtänkta och publiceras inte lika ofta
  • Man lägger mer tid att hålla koll på andra
  • Vänförfrågningar är inte lika prestigefulla. Facebook är ett nätverk.
  • Man delar med sig av länkar, filmklipp och bilder i mycket större utsträckning
  • Facebook har blivit en av de främsta nyhetskanalerna – ett nyhetsflöde för omvärldsbevakning

Ja, Facebook kommer att dö!
Som svar på min inledande fråga, Facebook kommer att dö – men inte de begrepp och beteenden som det fört med sig. Om den nedåtgående aktiviteten med att dela med sig av sig själv via bilder, statusuppdateringar, länkar och bilder är början återstår att se. Men en sak är säkert, sociala nätverk kommer alltid att finnas, men i vilken form och under vilket namn går inte att säga. Jag har svårt att tro att det inte kommer utvecklas något som är bättre än Facebook, frågan är bara när.