Igår presenterade Facebook den största förändringen sedan man lanserades 2005. Framförallt är det en uppdatering av alla profilsidor, kallas Timeline, som kommer att ske. Timeline kommer att gå live 30 september, men det finns såklart genvägar att testa på den nya profilen redan nu.

I Timeline kommer Facebook att hitta sociala kopplingar och mönster i datan som vi alla genererar om oss själva och andra. I den nya profilen kommer också andra sociala verktyg integreras, till exempel Spotify, Runkeeper och Google Maps.

Profilen kommer också göra det möjligt att i realtid se vilka andra som till exempel lyssnar på samma musik som du genom att användarnas Spotify-konton synkroniserar under tiden. Google Maps kommer i Timeline visa de platser du besökt, och Runkeeper kommer utmana dina vänner. Det finns även utrymme för andra nätbaserade tjänster att i framtiden bygga egna appar som kan ansluta direkt till Facebook.

Tanken med Timeline är att man lätt överskådligt ska se sitt liv i en tidslinje. Till höger om coverbilden finns en genväg för att enkelt navigera mellan år och månad.

Facebook Ticker
Facebook Ticker är också en nyhet som presenterades på utvecklingskonferensen. Ticker är Facebooks svar på efterfrågan om ett renare nyhetsflöde. Facebook Ticker är ett mindre realtidsflöde som är placerat högst upp i högra hörnet och som samlar de lite mer ”oviktiga” händelserna.


Personlig reflektion
Vid första anblicken gillar jag Timeline. För det första känns det som att Facebook behöver en uppfräschning, och för det andra känns det som att Facebook äntligen verkar förstå att man måste titta utanför sin egen plattform och ta in andra sociala verktyg för att få användarna att spendera ännu mer tid på Facebook.

Möjligheten att enkelt navigera mellan olika år och månader känns helt i linje med deras tidigare introduktion där man kan se sina egna statusuppdateringar från samma dag tidigare år.

Med Timeline går Facebook mer och mer åt att bli en personlig digital dagbok, från dagen du föddes till idag. Ett sätt som samlar ovärderligt mycket information om oss människor, men som också är ganska kul för användaren.

Nyhetsflödet på första sidan fokuserar med på bilder och presenterar dem i större format.  Det gör nyhetsflödet mer dynamiskt, men gör det också lättare att missa  statusuppdateringar. Timeline på profilsidan ger känslan av en egen personlig hemsida, och skapar mer utrymme för användaren att uttrycka sin personlighet med en stor coverbild. Nyhetsflödet är ganska ovant eftersom det inte följer i en följd rakt nedåt utan istället hoppar mellan två spalter.

Vad tycker du?