Vem älskar inte berättelser? De mest engagerande konversationerna såväl online som offline, innehåller nästintill alltid människors egna berättelser. Storytelling är ett ord som varit populärt i reklam- och kommunikationssammanhang länge, och det har bara blivit mer populärt sen sociala mediers intåg i samhället. Sociala medier är en ypperlig kanal för starka berättelser men det är också en kanal som i sig inte skapar effekt om inte budskapet paketeras och levereras på ett engagerande sätt.

Det är i sociala medier som människor verkligen kan ansluta sig med berättelserna, ta en roll i dem och dela dem med sina vänner. Möjligheterna att skapa och berätta historier på olika sätt i sociala medier är stor; film, musik, check-in teknik, foton, webbplatser och kampanjsajter. Storytelling i sociala medier har en viktig roll för att budskap ska föras vidare via word-of-mouth.

Sociala mediers roll i berättande av historier stannar inte vid berättandet, de spelar en viktigt del i utvecklingen av berättelsen. Och det är också här man skillnaden på de företag som lyckats med storytelling i sociala medier och inte. Dagens publik förväntar sig att delta och samarbeta, och det är just därför som storytelling fungerar extra bra i sociala medier. Men man måste också som företag vara villig att avstå från kontrollen så publiken kan bidra och föra berättelsen vidare.

Storytelling
Genom att förankra budskapet i en stark berättelse skapas det som behövs för spridning och engagemang. Den väl beprövade succédramaturgin funkar i alla berättelser: Presentation – Fördjupning – Utmaning/Problem – Vändpunkt – Lösning

Vilka frågor behöver du ställa dig innan storytelling i sociala medier
1. Tänk på din egen publik vanor – vad drar din uppmärksamhet?
2. Vem är din publik, och varför ska de bry sig?
3. Tillbringa tid med att tänka som din publik
4. Vilka ingångar för din publik?
5. Skapa en tvåvägskommunikation
6. Var beredd på att spendera tid att svara
7. bygga förtroende
8. Tänk på din målgrupp som samarbetspartners
9. Ha en tydlig uppmaning till handling
10. Belöna och respektera publiken
11. Publiken kan inte kontrolleras
12. Vissa verktyg är inte för alla
13. Skapa konton kommer inte bygga publiken för dig
14. Att vara villig att experimentera
15. Dela dina resultat öppet med andra regissörer

Tipsen är delvis hämtade från WorkBookProject

Case att inspireras av

Old Spice

Old Spice med Jesaja Mustafa i huvudrollen är en succe på fler än ett sätt. ”I´m the man your man could smell like” löper genom hela kommunikationen. Det började som reklamfilmer och klipp på You Tube, som sedan blev till webbplats. Förutom att människor skapade sina egna ”Old Spice-klipp” på You Tube valde man att göra egna videoklipp där Mustafa svarade på tweets som skickats till honom i sociala medier. Genilaiskt!
– Efter den första veckan Old Spice hade över 40 miljoner visningar
– Följare på Twitter ökade 2700%
– Facebook fan interaktion ökade med 800%
– Old Spice är nu # 1 Body Wash varumärke för män (aug 20120)
– statistik är hämta från Digital buzz

Coca-cola Hapiness Factory

Tipstack till @asasandberg

CoolBrands Storytelling Cases