Pinterest är det nya stora samtalsämnet i sociala medier – i grupper på Linkedin, på Facebook, Twitter och bloggar. Kommunikationskonsult Shel Holtz bekräftade nyligen det finns nu mer än 50 miljoner blogginlägg som refererar till Pinterest. Om man ska tro snacket så är Pinterest det sociala nätverket för 2012.

Pinterest är en slags social anslagstavla där användarna samlar och delar inspiration genom bilder. Precis som i andra sociala kanaler har man följare och man kan dela sina ”pinnade” eller ”nålade” foton i sina andra sociala kanaler. Plattformen lanserades under 2010 och även om det fortfarande är störst i USA börjar forumet etablera sig i Europa. Pinterest växer minst sagt så att det knakar – nätverket har växt med 4.000 procent under de senaste sex månaderna och har idag 10.4 miljoner medlemmar. Det dagliga Pinterest användare har ökat med mer än 145 procent sedan början av 2012. Målgruppen är främst kvinnor – hela 97 procent av medlemmarna.

Mer Pinterest fakta (Pr Daily)

 • Pinterest behåller och engagerande användarna upp två till tre gånger mer effektivt än vad Twitter gjorde vid samma tidpunkt i historien. (RJMetrics)
 • Unika besökare på Pinterest.com ökade med 429 procent från september till december 2011. ( Monetate)
 • Mer än en femtedel av Facebook-anslutna användare på Pinterest dagligen (Mashable)
 • Kvinnor i åldern 25 till 34 är de flitigaste användarna av Pinterest. (Ignite)
 • I Storbritannien är majoriteten av Pinterestanvändarna män (56 procent män och 44 procent kvinnor). (Ragan.com)
 • De största intressena på Pinterest i USA: hantverk, gåvor, Hobby/fritid, inredning, modeskapare/samlingar. (Ragan.com)
 • De största intressena på Pinterest i Storbritannien: riskkapital, bloggar resurser, hantverk, webb-statistik/analyser, SEO/marknadsföring. (Ragan.com)

Varför har Pinterest blivit så stort?
Vad är det som gör skillnaden mellan flipp eller flopp av sociala nätverk? Jag tror att många nätverks framgångar beror på timing och lyckliga sammanträffande. Givetvis baserat på en bra grundidé som fyller en funktion och möter ett behov hos användaren. Användare är kräsna, lata och gör som alla andra – vilket gör att det måste vara snyggt, lätt-tillgängligt och lätt-förståeligt för att få spridning bland vänner, som många gånger är nyckeln till genomslaget. Men hur många olika nätverk orkar vi ha?

1. Behovet av att oss att samla på saker som vi hittar på nätet men som vi inte hinner ta del av just när vi snubblar över det är stort. Också något som Pinterest råder bot på. Samtidigt som vi faktiskt kan förmedla vår personlighet genom att vi sprider och delar med oss av bilder som vi tycker om. Pinterest grundidé bygger egentligen på det som vi gör på Facebook, hela tiden. Dela med oss av saker som vi tycker om, och i synnerhet bilder.

2. För att bli medlem på Pinterest på måste du få en inbjudan från en vän eller be om en inbjudan. Det gör att medlemskap blir mer exklusivt eftersom det är svårtillgängligare, men det gör också att det sprids på ett mer effektivt sätt eftersom man som användare känner att man VIP:ar sina vänner med en inbjudan. Att varje användare sedan har obegränsat med inbjudningar spelar kanske inte så stor roll…

2. ”Pin it” som begrepp är precis lika användarvänligt som ”like” på Facebook. Jag har redan märkt hur ”pin it” har blivit ett alldagligt begrepp som vi gärna använder i fler sammanhang i vardagen. Det blir ju i sin tur en snackis och PR till Pinterest fördel.

Företagsnytta med Pinterest
Jag skulle vilja säga att överallt där publiken finns är en möjlighet för företag att marknadsföra sig. Företag sitter på mängder av bilder och inspiration som kan leda till publicitet via en kanal som Pinterest. Pinterest kan också bli en enorm viktig kanal för att slussa besökare till den egna webbsidan.

Företagsnytta med Pinterest:

 • Virtuell produktkatalog
 • Dela inspiration
 • Visuellt CV för företag som t.ex. designar hemsidor
 • Trafikdrivare till hemsida
 • Erbjuda ett mervärde till din målgrupp genom att pinna bilder på produkter och tjänster som kan gynna dem. Till exempel, om du skapar egna brudklänningar, kan du länka till andra brud tillbehör eller till vackra parti tyger.

Ett företag som arbetar aktivt med är Gilla Rea, en shoppingportal på nätet.
Gilla Rea har en kanal på Pinterest man dagligen lägger upp bilder på reavaror som man tycker förtjänar lite extra fokus. Man har också byggt in den så kallade ‘Pin it’-knappen till alla länkade reavaror. När man klickar på ’Pin it’ från Gilla Rea dyker Pinterest-rutan upp på skärmen och man har i förväg fyllt i information om den vara som användaren vill ‘pinna’.

Använder du Pinterest och tror du att det är här för att stanna?