Intervju med Stafford Masie, tidigare chef för Google i Sydafrika, om ”Google is dying” 

Igår fick jag en artikel skickad till mig av Thomas Krantz som handlade om att vårt sökbeteende håller på att förändras. Vi använder sociala nätverk till sökningar istället för sökmotorer. Det här sades ju för ett tag sen vara Facebooks strategi när man kopplade wikipedia till forumet. Facebook vill ju såklart att vi medlemmar lägger så mycket tid som möjligt i forumet- och man gör också det som krävs för att vi ska göra det.

Om man ska tro på Stafford Masie, tidigare chef för Google i Sydafrika, så börjar man alltså se en tydlig förändring i våra sökvanor. Även om det säkert är fler än jag som kunnat gissa att Googles traditionella sökningar kommer att minska i takt med att sociala nätverk som Facebook, Twitter och Tumblr växer och får ens större publik. För jag antar att jag inte är ensam om att söka personer på Facebook eller Linkedin istället för att göra det på Google? Dessutom använder vi sociala nätverk för att ställa frågor till vårt nätverk istället för att använda sökmotorerna. Det är inte mer komplicerat än att vi litar mer på vårt nätverk och vi vill interagera.

Masie menar inte att Google håller på att dö, han menar bara att sökningarna är på väg bort från statiska sidor och man letar efter mer dynamiskt och aktuellt innehåll.  Sökmotorer som Google kommer aldrig helt och hållet att ersättas av sociala nätverk, men sök-och sociala nätverk att komma allt närmare varandra. Google+ är ett tydligt exempel på Googles försök till det här.