Idag fick jag ett pressmeddelande med en Manifestos lansering av ÅÄO – en social trendrapport.
Rapporten tar upp flera trender och beteenden i sociala medier. Bland annat ett avsnitt om Den upp-och-ned-vända nyhetshierarkin som jag föreläste om förra veckan. Det är inte längre medierna som sätter agendan vad du, jag och resten av samhället ska diskutera och tycka något om. Idag är det vi som väljer vad medierna rapporterar genom att visa intresse för det och diskutera det i sociala medier. Sociala mediers ökade inflytande på nyhetsmedia innebär en balansförskjutning, som både privatpersoner och marknadsförare kan dra nytta av. Men framför allt krävs ett annat sätt att tänka PR.
Avsnittet De lycklig kompisarna refererar till vår Facebookstudie som vi lanserade i våras. Där vi fick fram att enbart 38 procent av Facebookanvändarna delger sina vänner negativa tankar och händelser på Facebook. Där vi kan dra slutsatsen att det konstant positiva tonläget får konsekvenser även för marknadsförare. För att lyckas måste vi både skapa gemenskap och publicera inlägg som folk vill dela med sig av. Det innebär att vi måste tänka mer på hur vårt innehåll i sociala medier får personen som delar med sig av det får den att framstå.
Avsnittet Det professionella och privata i sociala medier är något som är extra intressant med tanke på hur den yngre generationen, som vuxit upp med sociala medier, agerar för att skilja på de två. Eller i många fall bristen på att skilja på privat och professionellt. Många yngre tar med sin privata attityd till de sociala medierna, även i jobbsammanhang. Med ständig tillgång till de sociala verktygen slinker bilder och annat innehåll igenom yrkesramen och ut på webben. Samtidigt så säger allt fler företag att sociala medier är viktigt vid nyanställning. Sex av tio arbetsgivare i hotell- och restaurangbranschen kollar upp arbetssökande på nätet innan de går vidare vid en anställning.
Är det några trender som du har sett växa fram det senaste året?