IMG_8263

I går fyllde Facebook tio år och det var ett omtalat ämne i såväl sociala medier som traditionella. I de flesta intervjuer jag gjorde fick jag frågan ”vad har Facebook gjort som gör att de fyller tio år?” och  ”kommer Facebook leva tio år till?”

Facebook för tio år sedan. Bild lånad från Dagens Media

Facebook för tio år sedan. Bild lånad från Dagens Media

Under de tio år som Facebook har funnits har det ändrats enormt och jag tror vi glömt hur det faktiskt såg ut. Vårt sätt att kommunicera på Facebook har också ändrats.

Det som gör Facebook unikt är inte bara deras enorma medlemsstorlek, att de utvecklat konsumentmakten och tvingat företag att bli mer transparenta, de var också de som lärde oss att ha en riktigt identitet online.  Facebook har hittills varit  duktiga på att förnyas i takt med att vårt digitala beteende utvecklas. Det som Facebook lyckats bli är vår personliga kontaktbok. Facebook är ovärderligt för att bygga och vårda relationer, så väl privat som i jobbet. Det är bekvämt att alltid hitta personer, se dem med en bild och och kunna ta kontakt på ett enkelt sätt. Såklart är det här inget som inget annat forum kan ta över, men med det medlemsantalet som Facebook uppnått blir vi mer förvånade när folk inte finns på Facebook och vi inte kan hitta dem där. Facebook har blivit folkligt.

Vårt Facebook-användande kommer fortsätta att ändras och därmed krävs också mer av Facebook för att det ska överleva och attrahera oss. Facebook har öppnat upp spridningen och gjort det möjligt att bli mer ”sedda”, men det har också gjort att Facebook har blivit mindre personligt och mer generellt. Det har blivit ett nyhetsflöde som inte är anpassat för mig.