I England börjar julen officiellt när John Lewis släpper sin julreklam. Årets version handlar om om pojken Sam och hans vän Monty, en pingvin. Ett helt år får man följa deras vänskap innan man förstår att Monty känner sig ensam och längtar efter en livskamrat. På julaftonsmorgon ger Sam sin vän Monty en pingvinvän kallad Marble i julklapp. I reklamen sjunger stjärnskottet Tom Odell en av John Lennons dängor.

Det är för året i rad som John Lewis släpper en julreklam och hypen blir större för varje år. Omkring 1 miljon pund kostade årets reklam #montythepenguin. Igår eftermiddag har årets julreklam lite över 90 000 views, idag är den upp i över 4,5 miljoner. Saken är den att tv-bolagen i England fick pitcha för att få visa hela reklamen på 120 sekunder.  Och WWF förbereder redan adoptionspapper för Adelie pingviner.

Det fina är att John Lewis inte stannar vi en reklamfilm utan låter modern teknik ta ut storyn i butiken. I butiken finns ”Montys Den” ett utrymme där  Montys Magical Toy Machine och Montys Goggles  låter barnen komma in en virtuell värld och interagera med karaktärerna. I butiken säljs också Monty som mjukisdjur, paraply, pyjamas och som bok  där en del av intäkterna går till välgörenhet.

Med tanke på att John Lewis fortsätter att producera sin påkostade julreklam kan man inte annat gissa att de verkligen ger effekt. Siffror från 2012, när reklamfilmen handlade om en snögubbe som gör en farlig resa,  ska enligt utsago ha bidragit till en övergripande försäljningsökning med 44,3% för JohnLewis.com under fem veckor fram till jul.

Förra årets reklamfilm ”The hare & the bare” gjorde otrolig succé. En animerad film om en hare som inte vill något hellre än att låta sin björnkompis få uppleva den fantastiska julen. I filmen sjunger Lilly Allen hiten Somewhere Only We Know.

John Lewis har tagit greppet om att skriva moderna julsagor. Det julen handlar om, kärlek och värme, får i varje julsaga sitt egna uttryck. Varje film skapar en varm känsla i kroppen som lever kvar. Känslor som John Lewis får oss att förknippa med sitt varumärke. Det är sällan jag vill se en reklamfilm om och om igen, men Monty the penguin är definitivt en sådan.