insta
Att arbeta med sociala medier och kanske flera konton innebär en hel del administrativt arbete. På Instagram där du dessutom måste logga in och ut och inte kan byta konto på ett smidigt sätt kan det bli ett hinder för en lyckad närvaro. Men det finns faktiskt bra verktyg, till och med gratis, som både hjälper till att analysera, posta inlägg och underlättar ditt arbete på Instagram och i sociala medier.

Takeoff är en mobilapp som gör att du enkelt kan växla mellan olika konton. Nackdelen är att om du kopplar fler än ett instagramkonto så tillkommer en liten kostnad. Appen hjälper dig att schemalägga dina Instagram-bilder i förväg. Antingen kan appen publicerar på tid som du väljer eller så kan den känna av vilken tid som är bäst att publicera inlägget på. Då skickar appen en notis till dig och du skickas till Instagram för att publicera. Funktionen där appen känner av tid att publicera är baserad på din och dina följders aktivitet. Jag har inte hunnit testa och utvärdera den här funktionen så noga än. Appen väljer också ut relevanta hashtags till din bild. Mitt råd är ändå att själv välja ut innan vilka hashtags du vill bygga närvaro i. Det är en strategi och inget som en app kan avgöra åt dig. Nackdelar med appen är att jag inte hittar funktion för filter, vilket gör att bilden måste göras klar i Instagram innan den publiceras i Takeoff eller direkt vid publiceringstillfälle.

Schedugram är webb-verktyg och tyvärr inte gratis utan kostar 5 dollar per vecka. Vilket jag på ett sätt kan tycka är en nackdelen. Schedumgram är mer utvecklad än Takeoff och ger möjlighet att enkelt skifta mellan olika konton, schemalägga, klippa och klistra, lägga på filter, ändra färg etc. Man kan också ladda upp flera bilder samtidigt för att kunna planera in många inlägg samtidigt.

 INK36 är ett webb-verktyg för att se statistik för ditt Instagram-konto och hålla koll på dina följare genom att placera dem i olika cirklar. Ett smidigt verktyg om du som jag använder Instagram som verktyg för omvärldsbevakning.

Repost är en app som gör att du enkelt kan regramma andras Instagram-bilder där den unrspunrngliga avsändaren tydligt finns med i bilden. Personligen har jag aldrig fastnat för den här appen. Anledningen är enkel, jag tycker inte att bilden blir snygg när man repostar den med repost. Jag väljer istället att skärmdumpa och hänvisa med tag och i min copy.

Tapshop från Piqora är ett verktyg som jag tycker är spännande men inte hunnit utforska så noga än. Piqora är en app för allt ditt visuella innehåll med fokus på Instagram och Pinterest. Verktyget Tapshop hjälper till att driva köp, framför allt från Instagram. Genom att följarna signar upp sig, får de ett mail med en produktlänk när de gillar en av dina Instagram-bilder. Allt för att driva trafik till ursprungskälla.

Tagbord är ett jättebra verktyg för omvärldsbevakning och hålla koll på diskussioner under särskilda hashtags. Hashtags är en nyckel till att hitta målgruppen och skapa relationer. På Tagbord skapar du ”kategorier” där du kan samla vad som postas i alla sociala kanaler under en specifik hashtag. Ett bra sätt att kunna bevaka, diskutera och agera vad som sägs i relevanta kategorier där du är expert eller verksam.