consumer_insights

Det finns många delar som påverkar konsumenters beteende, både vad gäller köpbeteende och konsumtion av marknadsföring. Marknadsföring och produktutveckling har aldrig varit så nära varandra som nu. Vilka konsumenttrender ser vi? Det finns flera insikter som företag kan inspireras av. Jag har bland annat kikat på Hypothesis i LA som är specialiserade på just konsumentinsikter kopplat till marknadsföring. Det här är ett urval av trender och det finns flera. Fyll gärna på!

Mångsidiga produkter och tjänster
En vanlig dag innebär för de flesta av oss att vi agerar i olika roller och situationer. Livet innebär idag att multi-taska och hjärnan går ständigt på högvarv. Att vara anpassningsbara i mer än en roll gör att konsumenter söker lösningar som är mångsidiga. Vi söker efter produkter som är mer av tjänster, och produkter som löser flera behov samtidigt.

Less is more
Som ett resultat av konsumenters upptagna liv med överfulla kalendrar och ökad komplexitet skapas ett behov av att äga färre saker. I undersökningar menar konsumenter att äga färre saker ger en känsla av frihet. Vi vill fokusera mer på upplevelser och att samla minnen istället för att samla på saker. 

Med fokus på tillgänglighet
Skiftningen till att vilja äga färre materiella saker driver också intresset för upplevelser som att resa, mat, foto, konst och musik. När konsumenter vill ha minnen istället för prylar ökar också efterfrågan på varumärken som erbjuder upplevelser. Idag ligger konsumenters fokus på tjänster som ger obegränsad åtkomst vid behov, t.ex Uber och Spotify. 

Kreativitet för att skapa unikitet
Oavsett ålder så är de flesta intresserade av att uttrycka sin kreativitet. I takt med att tekniken har utvecklats så har också möjligheten till att uttrycka sin kreativitet blivit lättare. Idag förväntar sig konsumenter att företag erbjuder möjlighet till anpassning efter eget tycke och smak, och erbjuds det inte letar man vidare efter ett alternativ som gör det. Konsumenter säger att kreativitet är ett sätt att uttrycka sig personlighet och att sticka ut ur mängden.

Med fokus på varför
Relationen mellan varumärken och konsumenter är precis som relationen mellan människor, mycket tack vare sociala medier. Konsumenter säger att deras personliga varumärke uttrycks i de varumärken som de har omkring sig. Därför köper man inte längre vad varumärken gör utan varför de gör det. Konsumenter söker varumärken som står för samma grundvärderingar som de själva. Därför är ser vi fokus på hållbarhet och miljö för företag och i deras kommunikation.

Rädslan för att bli en i mängden
Samtidigt som sociala medier får världen att upplevas mindre så säger konsumenter att det också strävar allt mer efter att känna sig unika. Masskommunikation och massproduktioner driver behovet av att uttrycka sig själv. Resultatet blir att konsumenter attraheras av mindre produktioner och upplagor, och man förutsätter att det mesta går att skräddarsy och anpassa efter egna önskemål.