Kommunikation hittar nya vägar och för att nå igenom bruset skapas allt mer uppseendeväckande sätt att lansera nya produkter. Ibland kan man fråga sig om all kommunikation verkligen är bra kommunikation. Jag tycker att vi många gånger kan se lanseringar som ger uppmärksamhet men som är ganska långt ifrån kärnan. Har man då lyckats med sitt lansering? Jag brukar säga att kan man skapa ett snack inom sin målgrupp så har man nått långt. Att skapa en snackis utanför målgruppen bygger kännedom men skapar inte automatiskt en affär. Det är viktigt att komma ihåg att det är två olika saker.

En av de mest uppseendeväckande marknadsföringarna förra veckan tycker jag var inför öppningen av Mall of Scandinavian. Genom en Unexpected box på Stockholms central spelade Rebecca & Fiona en hemlig konsert för att promota öppningen. Spelningen gjordes i en spegelbox placerad på centralstationen, där besökarna inte hade någon aning om vad som pågick. Kommunikationschefen Kajsa Nilsson säger till Resumé att man med Unexpected Box ville vi visa Stockholmarna vad Mall of Scandinavia är – en upplevelse utöver det vanliga. Med hjälp av Rebecca och Fiona skapade man ett oväntat och spännande inslag i vardagen och gav de som besökte Unexpected Box en positiv upplevelse.

Om jag får gissa så är ju det viktigaste för ett helt nytt köpcenter att skapa kännedom om att man kommer öppna. Att addera en känsla på vad man står för i ett helt annat forum där det redan finns människor. Det är de första steget för att skapa en identitet och locka besökare. Vilket man verkligen lyckats med! Jag hoppas nu att det här inte är ett klassiskt ”one shot” utan att vi kommer se fler insatser  som följer upp en bra start. Det krävs mer än det här för att verkligen få dit besökare.