Igår ringde TT för att fråga hur jag ser på att begagnatmarknaden tagits över av sociala medier och då främst av Facebook. Vilken är anledningen till att det blivit så?

Egentligen är det inte så konstigt. Facebook är en plats där många människor är samlade och då växer det ganska naturligt fram den här typen av marknad. I och med Facebooks mängd av människor och lust att ansluta sig till grupper gör det enkelt att utveckla en köp- och säljmarknad baserat på intressen eller location. I intressegrupper kan du till exempel sälja prylar som är väldigt nischade, samma funktion som särskilda trådar i intresseforum har. Medan du i grupper baserat på location på samma sätt köpa och sälja till människor som bor i ditt närområde. Där jag bor så finns det köp- och säljgruppen i de flesta delar av staden och det är mer eller mindre likadant i hela Sverige. 
Trovärdigheten ökar av att köpa av människor som du har gemensamma kontakter med, eller du vet vilka det är. Det blir på så sätt en tryggare affär. Att dessutom hämta prylen i ditt närområde gör det också enklare med frakten.

Skärmavbild 2015-10-07 kl. 12.15.21

En avgörande orsak till Facebooks framgång som köp- och säljforum är också att du når människor när de inte vet att de vill köpa. Går du in på Blocket eller Tradera så gör du ofta det för att du letar efter något. I Facebook-flödet så kan du nås av prylar utan att du aktivt letar. En vinst för både köpare och säljare.

Jag fick också frågan om jag tror att det beror på att det finns avgift på de andra säljkanalerna och jag sa att enkelheten i att sälja något på Facebook bidrar säkert. Du kan slänga ut det där på 5 minuter och det är gratis, tröskeln är liksom lägre för båda parter. I artikeln som publicerades så framgår det som att jag tycker att avgiften är en avgörande orsak och inte en bidragande. Vilket alltså inte stämmer.

Vill du läsa artikeln så finns den bland annat här på Svenska Dagbladet