Ett av de lättaste sätten att göra avtryck i sociala medier och skapa PR är att våga stå för något. Det kanske låter superenkelt, men de flesta kunder jag har jobbat med så är det få som verkligen vågar sticka ut näsan. Att stå för något och riskera att inte bara få hurra-rop gör att man helst undviker. Jag kan förstå – kritik och bli ifrågasatt är obekvämt.

Jag pratade om det här i förra veckan med ett företag som ska lansera i Norge. Vad händer om man faktiskt talar sanning sa jag? Tala om att norrmän inte har någon känsla för området där ni verkar och det är just därför som ni går in p0å den marknaden. Frågorna ni kommer få från norsk media kommer kanske inte vara helt bekväma, men ni kommer få PR. Och det viktigaste av allt – det är helt sant och ni står för det. En bra lanseringsstrategi tycker jag.

Det räcker att gå till min egen bransch – reklam och kommunikation. Hur många byråer vågar stå för något? Det står mer eller mindre samma sak på alla hemsidor, ingen vågar sticka ut och ingen har en särskild tydlig identitet.  Med andra ord, alla blir väldigt lika varandra. Annat var det när mina vänner startade Manifest PR för något år sedan. De ville stå för något – feminism. Risken de tog? Irritera män på ledande positioner som skulle välja bort dem vid första anblicken. Med andra ord missa många potentiella kunder. Men resultatet, enligt min bedömning, är att de skiljer sig från mängden och får uppmärksamhet bara för det. Och i längden, fler kunder.

Så mitt råd – våga ta ställning, följ inte strömmen och berätta om det.

våga ta ställning