Intern_kommunikation

I dagens samhälle så är det stort fokus på externkommunikation. Man ska lansera produkter, sprida varumärket, publicera innehåll i sociala medier och uppdatera hemsidan. I all hets glöms en viktig del av – internkommunikationen. Jag brukar säga att en viktig faktor för att nå ut med sin kommunikation är de egna medarbetarna. Internt och extern måste gå hand i hand. Om du kan använda medarbetarna som ambassadörer för att börja sprida ordet så har du redan fått en bra grund. Ändå är vikten av fungerande internkommunikation ett vanligt problemen som sällan prioriteras. Att välfungerande internkommunikation dessutom ger tryggare, mer välmående och effektivare personal är en ekvation som många glömmer.

I Sverige så finns det ett klimat av att platt organisation är något att vara stolt över. Men platt organisation och välmående organisation är inte alltid något som går hand i hand tyvärr. Enligt mig behöver en välfungerande organisation en välfungerande internkommunikation. Och välfungernade internkommunikation kräver en tydlig ledare som tar beslut. Det behövs mellanchefer som tar hand om, lyssnar, ger feedback och följer upp mål hos den enskilde individen. Oavsett mängden kanaler så får man inte glömma det är människan som är den viktigaste delen i internkommunikationen.

 

Några tips på vägen:

Utvärdera kanaler
Vilka kanaler använder ni för internkommunikation? Vad säger ni var? Vet medarbetarna var informationen finns? Fungerar dem ni har? Behöver ni fler eller färre?

Kommunicera
Välfungerande internkommunikation handlar om att kommunicera snarare än att informera. Gör medarbetarna delaktiga. Tänk på att de är företagets bästa ambassadörer.

Tydlighet  
Tydlighet är nyckel till allt skulle jag vilja säga. I alla fall nästan. Tydligt kring mål och vision är en viktig del för att skapa enighet och motiverade medarbetare. Även varför målet ser ut som det gör men också hur man ska nå dit.  Det är viktigt att varje enskild medarbetare vet vad hen ska bidra med för att nå dit.

Tydlighet för det budskap som man vill att medarbetare ska ta till sig. Transparens är viktigt men ta bort överflödig information och skapa ett tydligt budskap som du vill förmedla. Annars skapas spekulationer och oro och risken är att man lyssnar på allt annat än det som faktiskt är budskapet.

Extern och intern
Tänk på att intern och extern kommunikation måste gå hand i hand.