Saker går snabbare och snabbare, det är ingen nyhet. För att hinna med pr-arbetet så blir lösningen ofta att köpa utrymme och diskussionen om var gränsdragningen mellan PR och köpt media går är därför i högsta grad relevant. Men i min värld så är ”riktig” PR ännu viktigare idag än för ett par år sedan. Lösningen är inte att snabbt köpa utrymme utan att faktiskt ta ett steg tillbaka och jobba med genuin PR som det en gång startade – relationer.

PR-arbetet startar inte när du har en nyhet utan långt tidigare än så. Det handla om att kunna målgruppen och känna ambassadörerna och journalisterna. Att veta vad som är på deras agenda och hålla sakliga diskussioner för att kunna göra rätt PR-insatser när det krävs.

För att kunna träffa rätt med de insatser man gör kommer research få en ännu viktigare roll. Inte enbart research genom digitala medier utan även fysiska möten. Möten för att ta reda på de ”dolda” diskussionerna och vad som finns på agendan.

Det här innebär inte att man i pr-arbete kommer utesluta betalda samarbeten, men jag tror vi kan få bättre utbyte om vi ser det långsiktigt och därmed ett ge och ta. Om det startar med en relation där man har en dialog som är större än den aktuella pr-agendan kommer det bli bättre för alla inblandade parter.

Kort och gott blir det här sakerna viktigare i en PR-konsults vardag under 2017

  • Relationer långt innan PR-arbetet startar
  • delaktighet i större diskussioner
  • research för målgruppsanpassning
  • fysiska möten
  • omvärldsbevakning