Den starkaste trenden just nu är helt klart hållbarhet. Vi ser ekologiska och naturliga produkter, närproducerade restauranger, second hand och personer som tar beslutet att vägra konsumtionshetsen. Vi blir allt mer medvetna i vårt beteende för att leva hållbart. Men hur kan företag kommunicera ”hållbart”?

Hållbart handlar ofta om att backa och gå tillbaka till sitt ursprung. Vi ser rena, naturliga material och genuint hantverk i inredningsbranschen till exempel. Det här är något som jag tror att vi även behöver göra när vi pratar om kommunikation.

Ordet ”kommunikation” kommer av latinets ”communicatio”, som betyder ”ömsesidigt utbyte”. Kommunikation beskrivs också i läroböckerna som ”utbyte av tankar och idéer mellan människor för att uppnå en förståelse. Alla bra relationer bygger på en fin kommunikation och förståelse.”

Kommunikation är en dialog och det innefattar att man lyssnar och konverserar med en motpart för att man ska förstå varandra. Genast här känns det om vi tagit ett enormt kliv bort från vad kommunikation en gång var. Under flera år har företag producerat mer och mer innehåll men jag tror kanske det är dags att ta ett steg tillbaka. Fokus är inte att skapa innehåll hela tiden utan kanske mer sällan och istället mer relevant för målgruppen.

Relationen
När alla vill kommunicera med oss hela tiden så är det en sak som slår högre än allt annat. En personlig relation. Vi är människor, och människor gillar människor.

Ju mer riktat du kan kommunicera desto bättre relation kommer du få med din publik. Det här innebär att ju mer du vet om de du kommunicerar med desto bättre och mer hållbar/långsiktig kommunikation kan du skapa. Människor gillar människor, prata också på det sättet. Fysiska möten, en till en kommunikation, eller kommunikation i mindre grupper får inte glömmas bort.

Kommunicera mer sällan och när du har något att säga
Det är grunden i hela PR-arbetet egentligen. Det finns ingen anledning att tvinga fram saker för att kommunicera med sin målgrupp. Prata om relevanta saker och du kommer få en målgrupp som lyssnar när du har något att säga.

 Ärlighet är hållbart
Att kommunicera hållbart handlar om att kommunicera ärligt. Det finns inte utrymme för något annat. Med ärlighet kommer förtroende. Jag brukar säga att grunden i bra kommunikation är en riktigt bra produkt eller tjänst. Ingenting annat funkar i det transparenta samhälle vi lever idag.

Säg en sak – ha ett budskap
I en värld där vi nås av budskap hela tiden blir det viktigare och viktigare att kommunicera tydligt. Tänk alltid ett budskap, en uppgift för mottagaren att komma ihåg, känna eller göra. Ett budskap som kan kan upprepas men med olika infallsvinklar.

Sälj mer än din produkt
Du ska inte kommunicera med din målgrupp för att sälja utan för att lära känna dem, och därefter, om de vill, lär känna dig. Ett företag som bara säljer en produkt behöver tänka en gång till. För idag behöver man sälja mer, en känsla, en livsstil eller ett syfte.

Våga ta ställning
Vi vill ansluta oss till en grupp eller associera oss med särskilda värderingar. Konsumenter idag behöver ett svar på varför istället för vad. Det här kräver företag som vågar ta ställning, ett inre kompass och tydliga värderingar. Genom att våga stå för något blir också företags rättighet till att finnas till större.