För en framgångsrik kampanj och för att lyckas nå mål tror jag man måste ha tänkt efter före. Men jag träffar allt för många företag som stannar just i tänkarstadiet och aldrig kommer vidare. Och det är det största misstaget man kan göra.

Jag hör företag som ska motivera varje satsning med mål och mätning, som vill stämma av alla insatser med ledningsgruppen. Problemet är att de tänker för mycket och kommer aldrig längre än så. De stannar i strategifasen och vrider och vänder på sina mål. Tömmer all energi innan de agerar.  Under tiden hinner alla andra springa förbi.

Ofta är det rädslan för att göra fel eller att människor ska tycka dåligt om innehållet som gör att man inte vågar ta steget. En sak är säker – vi kommer göra fel. Vi kommer göra satsningar som inte blir som vi tänk. Frågan man måste ställa sig är – vad är det värsta som kan hända? De som har lyckats med sin kommunikation har agerat. De har gjort många fel och lärt sig på vägen. Men just misstagen pratas det mindre om, eller inte alls. Att göra fel är en del av utvecklingsprocessen. Ibland lyckas man och ibland lär man sig.

Förstå mig rätt – mål är bra, mätning av insatser är bra. Men det är inte allt. Gör hellre något nu än senare. Våga göra fel och kanske bli illa omtyckt. Det är bättre än att folk inte tycker något alls.