Sommar, sol och lata dagar har tidigare år inneburit semester från internet och våra digitala vanor. Vanligtvis är det under sommarmånaderna som internetaktivitet är som lägst, och man har sett tydliga samband mellan att avbrott från vardagsrutiner också minskat våra digitala närvaro.

Men i takt med att vi får lättare att surfa från mobiltelefoner och iPads, med utökat mobilnätverk och surf-fria zoner har semestersurfandet den här sommaren varit mycket högre än tidigare. I Telias surfindex, som presenteras här nedan, representerar vecka 19, 2011, normalnivån.

Även om Surfindex låg på en något högre nivå än normalt under vecka 30, minskade datatrafiken totalt sett med 4,7 procent jämfört med vecka 29. Anledningen till det är troligtvis tragedin i Norge. Enligt KIA-index ökade nyhetssurfandet med 17,9 procent under vecka 29, och under helgen då tragedin i Norge skakade världen ökade surfandet på Aftonbladet.se med 40,1 procent, och på Svd.se med hela 78,7 procent, jämfört med helgen innan.

Stor skillnad mellan intresseområdena inför och efter semestern
Det är ju enbart att gå till sig själv för att inse att man har olika intresseområden under årets olika säsonger. Vårt surfande visar tydligt att vi inför sommar och semester visar att vi vill släppa jobb, karriär och hälsa, och istället intressera oss för god mat, resor och tv- och film.

Vecka 27 

Under vecka 27 ökade intresset krin resor med 1,3 procent från en redan hög nivå. Film och tv-surfandet ökade kraftigt med 14,3 procent samtidigt som även surfandet på matsajter gick upp med 5,7 procent. Intresset för karriär och arbete var då svalt och minskade kraftigt till 25,5 procent, och fortsatte sedan att sjunka ännu lägre. Surfandet på hälsa, träning och shopping minskade också.

Vecka 30

Under vecka 30, industrisemesterns sista vecka, började svenskarna att fundera på vardagen igen. Man började surfa på arbete och hälsa igen, vilket resulterade i en ökning med 2,2 procent respektive 13,9 procent. Sökningar på resor hade den största minskningen med 11,1 procent.