Det var ganska länge sedan jag insåg att jag inte längre kan gå in i en bokaffär och köpa en bok hur som helst. Jag måste först surfa in på en webbsida med objektiva bokomdömen för att få en rättvis bild av böckerna som jag vill läsa. Jag frågar aldrig expediterna längre eftersom jag inte vet om vi har samma boksmak.

Jag insåg för ett tag sedan att samma beteende börjar ske i klädbutiker. Vi går gärna in på butikens hemsida eller webbshop via våra smartphones när vi är i den fysiska butiken. Till exempel vill vi får mer infromation om ett plagg vi hittat, se klädesplagget på eller hur det sitter i rörelse – utan att vi ens provat det själva. Allt för att underlätta vårt beslut om det är något för oss och om det är värt att gå in i provrummet.
Kunder är dessutom mer och mer aktiva med sina smartphones i provrummen. Butikssäljaren ger inte längre bara goda råd utan fotar och filmar hur plaggen sitter på kunden – material som kunden sedan delar med sina vänner för att få råd om man ska köpa eller inte.

Det här är två mycket intressanta utvecklingar av vårt köpbeteende som öppnar för ny typ av butikskommunikation.

  1. Webbshopen måste bli en del av den fysiska butiken – och tvärtom
    Det blir mindre och mindre skillnad mellan vårt online-liv och det liv vi lever på riktigt. Webbshopen kan inte längre vara en separata del från den fysiska butiken, de måste interagera med varandra och framför allt, förmedla samma känsla i uttryck.
  2. Sociala medier som en del av butikskommunikationen
    Man måste utveckla butikernas kommunikation, sociala hjälpmedel för att skapa ett mindre glapp mellan den fysiska butiken och livet online. Jag har tidigare tidigare skrivit ett inlägg om Ipad som en del av butikskommunikationen, ett enkelt sätt att använda tekniken för att underlätta kundernas köp. Men även appar för smartphones och andra plattformer måste flytta in i butikerna.