Det snackas högt och lågt om appar. Jag var bland annat på ett föredrag på Cordovan förra veckan för att se deras syn på saken. Och med 2 miljoner smartphones i Sverige så är området självklart mycket aktuellt. Hur ser det ut i app-samhället – vad ska man tänka på och vad är nästa trend? Och kan man tjäna pengar?

  • Mobilappen ska lösa uppgiften direkt. Max tre klick brukar vara regeln.
  • Fokusera på att appen löser EN sak.
  • Låt appen förstärka din profil
  • Det är först när appen släpps som det verkliga arbetet börjar – när kunder förväntar sig att appen hela tiden ska bli bättre.
  • Mobil är inte bara en mobil längre – utnyttja att det även är en gps, hastighetsmätare, kamera m.m.
  • Bli kundens bästa kompis – något som man behöver dagligen
  • Låt appen förstärka företagets profil

– Av Facebooks 750 miljoner användare har 250 miljoner användare laddat ner Facebooks mobilapp.  På mobilappen är användarna dubbelt så aktiva än vad de är vid datorn.

– Man blir mer och mer selektiv när man laddar ner mobilappar, det är inte lika vanligt att man laddar ner en app och använder en gång för att sedan slänga. Man söker appar som är lösningen på ett problem och som man vill använda flera gånger.

Trender

Individuella appar
I ett möte förra veckan diskuterade vi individuella appar, vilket ser ut att bli utvecklingen av mobil- och ipadappar. Vi söker nämligen mer och mer appar som hjälper våra individuella behov och som inte är riktad till en masspublik.

Vi kan ta Västtrafiks Reseplanerare som exempel, som idag täcker ett behov för alla som reser med Västtrafik. Men en utveckling av den skulle innebära appar som stödjer mer individuellt resande, till exempel de som pendlar mellan Borås-Göteborg. En app som dagligen skickar push-notiser om vad som händer i trafiken, förseningar eller övriga upplysningar som berör just de pendlande mellan de aktuella destinationerna. Det här innebär i så fall att företag kommer behöva släppa flera olika appar appar i framtiden.

Appar som löser interna problem
Det som är mest lätt att sälja är egentligen appar som löser interna problem och spar tid för medarbetarna. Kan man tjäna 5 min hos varje medarbetare så blir kostnaden på en app ganska lätt att motivera. Det kan till exempel vara appar som visar var det finns lediga parkeringsplatser på företagets parkering, en app som visar vem som är inne eller utanför kontoret eller en app för vanlig tidsredovisning.

Tjäna pengar?
Går det att tjäna pengar på appar eller handlar det bara om att bygga relationer, pr och reklam. Jag hittade ett blogginlägg från GoodOlds vd som gjort en sammanställning över möjligheterna att tjäna pengar på en mobilapp.

Om vi gör ett antagande att det finns 500 000 iPhones på den svenska marknaden och att var tjugonde användare skulle köpa just din app, kan vi få följande resultat:

Fantastisk app: 7 SEK
Apples andel (30%): 2,10 SEK
Intäkt per app: 4,90 SEK
Intäkt total för försäljning till 25 000 appar: 122 500 SEK.

Enligt den här uträkningen ser vi ganska snabbt att appar sällan är en lukrativ affär. Om inte appen fyller ett annat behov vill säga, till exempel skapar effektivitet internt, som att avlasta kundtjänst eller bygger varumärke.