2012 är känt som bildens år och under året har användandet av bilden för att bygga varumärke verkligen utvecklats. Inte minst på grund av sociala medier som Pinterest och Instagram. Bilden har också fått en viktig funktion för att fånga läsarens uppmärksamhet. En statusuppdatering utan bild får sällan lika mycket interaktioner som en med.

Men vad kommer att hända under 2013? Det är en spännande utmaning att sia om nästa år när saker i den sociala och digitala världen går så snabbt att vi inte ens vet vad som händer nästa vecka. Men självklart har jag mina teorier.

1. Sociala medier – en del i affärsmodellen
Sociala medier är inte en isolerad del utan vi måste anpassa all kommunikation och våra affärsmodeller till ett digitalt samhälle. 2013 är året som sociala medier går djupare in i organisationen för att utveckla en digital affärsmodell.

2. Gränsen mellan online och offline suddas ut
Google glasses är ett tydligt exempel på hur gränsen mellan online och offline suddas ut. Utvecklingen av internet of things gör att vi ständigt är uppkopplade och kan kommunicera med varandra. Det digitala och fysiska mötet flyter samman allt mer.

3. Ökad relevans av innehåll
Relevansen av innehållet blir viktigare, och content marketing hamnar i fokus. Allt vi gör måste utgå från målgruppen. Under 2013 blir kunderna marknadsförarna  och måste vara hjärtat i all kommunikation som företaget gör. Samtidigt kommer vi att se en ökning av sponsrat och betalt material i sociala medier.

4. Bildens fortsatta betydelse
2012 sägs var bildens år, men det fortsätter under 2013. Bilder fortsätter att vara ett viktig redskap för att bygga varumärke. Stillbilder såväl som rörliga.

5. Personliga och sociala sök
En personlig webb ger en förväntan på personliga sök. Det innebär att sök och sociala medier sammansvetsas och ger personliga resultat. Med andra ord så kommer vi se resultatet av Googles arbete med sociala och personliga sök under 2013.

6. Podcast
Podcast har funnits ett par år men jag tror att vi kommer att se en ökad användning under 2013. Podcast blir mer vanligt hos gemene man och företag kommer att producera eget material och egna program.

7. Bloggen blir mer redaktionell
Kravet på bloggarnas innehåll kommer att öka, både bild- kvalitets- och innehållsmässigt. Blogginläggen kommer vara bli färre men också av högre kvalitet. Instagram har blivit en funktion för de snabba och mer oredigerade inläggen som tidigare hittades på bloggarna.