twitter
Jag har länge varit skeptisk mot Twitter som marknadskanal. Anledningen är att många företag inte är mogna för den tid som kanalen kräver. Man vill behandla Twitter som en push-kanal, eller komplements-kanal, eftersom det är den enkla vägen. Twitter är enligt mig den sociala kanal som kräver mest dialog och konversation. Twitter handlar om realtids-konversation och är egentligen en av de få kanaler som verkligen behållit den funktionen ordentligt. medan andra kanaler som Instagram och Facebook mer går mot en redigerad verklighet så behåller Twitter med livefunktionen.

Igår lyssnade jag på Ali Jafari, Europachef på Twitter som berättade hur Twitter utvecklats. Det i kombination med rapporten Twittercensus ger en ganska klar bild av Twitter idag, både i världen och i Sverige

Twittercensus
Enligt Twitter finns det över 240 miljoner aktiva Twitter-användare i världen. Mobilen är den främsta enheten sm konversationen sker ifrån. Enligt den nya rapporten Twittercensus, som fokuserar på Twitter i Norden, så har antalet nyregistrerade konton i Sverige minskat något. Idag finns det 641 756 svenska Twitterkonton, för ett år sedan var det 475 000 konton. Av dessa är 243 312 aktiva konton, vilket innebär att det räcker att man skriver två tweets per månad. 84 605 är mycket aktiva konton,vilket innebär att de skriver en tweet per dag.

Av dessa konton så följs 50% av mindre än 10 personer. I snitt följer man 90 och följs av 90 konton och gör 550 statusuppdateringar
•    20% följer färre än 10 konton
•    50% följer mellan 10 – 100 konton
•    40% har skrivit minde än 9 statusuppdateringar

Mest aktiva i Sverige är:
1.  Teknik / sociala medier
2.  Kultur
3.  Politk / media
4.  Döva
5.  Ung kultur
6.  Gävle
7.  Sport
I Sverige är det främst bland unga och sportintresserade som Twitter ökar mest.

Vi kan konstatera att Twitter alltså är en smal kanal. Men mycket kraftfull om den används rätt. Min uppfattning är att Twitter framför allt växt sig starkare som second screen. Något som också bekräftades av Ali Jafari. Han berättade att konversationer på Twitter utvecklats och är starkast när det gäller realtids-konversationer om sportevenemang, tv-program eller annat event under en specifik hashtag. Twitter för oss närmare händelser. När Andy Murray till exempel vann Wimbeldon spreds totalt 3,2 miljoner tweets om händelsen.

Ali menade på att de främsta anledningarna som folk följer företag på Twitter är:
– erbjudande
– underhållning
– exklusivt innehåll
– produktnyheter
– kundtjänstfunktion
– säljmöjligheter

Med andra ord så skiljer sig det inte så mycket från varför människor följer företag i sociala medier överhuvudtaget.

Twitter för marknadsföring
Om företag ska använda Twitter som marknadsföringskanal så tänk på:
– Följa relevanta hashtags och diskutera under dem. Till exempel #run, #hungry eller #tired.
– varumärken bör integrera med varandra för att bli mer personliga.
– Våga sticka ut med ert innehåll
– Lyssna alltid
– Var förberedda, händer det något på Twitter går det snabbt

Ni känner säkert till det omtalade caset från 2013 där både Oreo och Kit Kat väljer att integrera med varandra och en  följare så här. Briljant, och stämmer in på de flesta punkter ovan.

Skärmavbild 2014-04-04 kl. 15.37.22 Skärmavbild 2014-04-04 kl. 15.37.29 Skärmavbild 2014-04-04 kl. 15.37.36