Bild lånad från aftonbladet.se

Håkan Juholt misstänks för bedrägeribrott då han fått bostadsersättning för hela sin lägenhet i Stockholm, trots att han delar den med sin sambo. Frågan som onekligen uppstår är varför det överhuvudtaget har hänt?

Även om medierna ofta är hänsynslösa så finns det många exempel där de hanterar personer och situationer med försiktighet. Där medierna väljer bort att ställa de där riktigt jobbiga frågorna som kan få personen att bli riktigt uthängd. I andra exempel, som i det här med Håkan Juholt, väljer de att agera precis tvärtom, precis som i fallet med Mona Sahlin. Det omtalade mediedrevet sätter oftast igång när svaren på frågorna inte besvaras tillfredsställande. När det mellan uttalandena kan utläsas att det finns något som döljs eller åtminstone inte stämmer. I Juholts fall har inte varit konsekvent i sina svar, även om han försöker. Har han rent mjöl i påsen?

Troligtvis kommer media förmodligen även att granska partiet. För frågan är, hur kunde man släppa fram Juholt utan att ha 100 procent koll på hans bakgrund och nuvarande tillstånd?

Kriskommunikationens gyllene regler
Jag har lyssnat på flera intervjuer med Håkan Juholt och tycker det är intressant att läsa hur han bemöter krisen. I gårdagens intervjuer kunde man tydligt se att han följde  Kriskommunikationen och mediaträningens riktlinjer.

– Ha ett eller två tydliga budskap som man återkommer till i intervjun
– Använd bryggor
– Bekräfta och be om ursäkt
– Förklara
– prata framtid/få kunden eller publiken nöjd

Håkan Juholts intervjusvar igår

  1. Jag har gjort väldigt många besvikna. Jag har gjort ett fel. Jag tar konsekvensen av detta. Jag har erkänt mitt fel. Jag har bett om ursäkt. (bekräfta och be om ursäkt)
  2. Det är utmärkt att detta granskas. Jag betalar självklart tillbaka pengarna. (bekräfta, ta ansvar)
  3. Jag har inte haft koll på reglerna (förklara)
  4. Vi ska stå upp för ett annat Sverige och åstadkomma något annat i Sverige än vad den borgerliga regeringen gör. (vinn förtroende och få publiken att tro på en bättre framtid)

Troligtvis kommer media att jaga Juholt till dess att alla svar är utredda. Och kanske lite till. Så oavsett hur medietränad man är, visar det sig att man inte har rent mjöl i påsen och inte har varit öppen med det, då är det kört!

Av |2011-10-12T15:12:54+02:0012 oktober, 2011|Gilla Kommunikation, Kommunikation, Media, PR|0 kommentarer

Dela detta inlägg, välj din plattform!

Till toppen